top of page

50%-bias!

Jeg har lagt mærke til noget:


  • I skolen lærer vi fag, men ikke hvordan vi lærer bedst.

  • Vi lærer de faglige kompetencer der skal til for at blive leder, men ikke hvordan man bedst får en medarbejdergruppe til at spille sammen som et hold.

  • Vi lærer matematik, men ikke hvordan vi styrer vores økonomi.

  • Vi lærer at skrive, men ikke hvordan vi formidler vores ideer klart.

  • Vi lærer om teknologi, men ikke hvordan vi bruger den etisk og ansvarligt.

Lad os kalde det "50%-bias." Det refererer til vores tendens til kun at lære og fokusere på halvdelen af, hvad der virkelig er nødvendigt for at mestre et emne eller en færdighed. Vi fokusere på "hvad" men ikke på "hvordan." Dette bias begrænser vores evne til at anvende vores læring effektivt og fuldt ud i virkelige situationer. Det er et bias, der gerne vil undertrykke de ting, som kræver at vi udforsker det komplekse og ofte ubehagelige.


Vi taler meget om HVAD:

Indholdet, strategien, projekterne, kompetencerne, resultatet. Det er alt det sagte, alt det der sættes på agendaen til møder. Det konkrete og håndgribelige. Det som virker spændende, men ufarligt, og der hvor vi kan tale rationelt og faktuelt.


Vi taler meget lidt omkring HVORDAN:

Samspillet, relationerne, hvordan man skaber udvikling, feedback, processerne der skal til, hvordan ting opleves. Det er det usynlige og usagte, alt det der kræver stor tillid og ærlighed for at kunne diskuteres. Det er alt det, der driver snakken på gangene og direkte påvirker virksomhedskulturen.


Forskellen er ret simpel, men meget svær at få hånd om. Det er forskellen på HVORDAN psykologisk tryghed opleves, ikke HVAD psykologisk tryghed er. Det ene kan du lære via udenadslære, det andet skal du opleve. HVORDAN du genskaber den oplevelse er det, som er virkelig værdifuldt.


Vi skal være mere kræsne.

Som ledere tror jeg, vi skal være langt mere kræsne end vi er nu. Vi skal være kræsne over for ledelse som kun fokusere på HVAD. HVAD er vigtigt, men det kan ikke stå alene. Vi skal tale om elefanten i rummet, om det komplekse og ofte ubehagelige eller sårbare som sker når mennesker skal arbejde sammen.


Vi skal altså investere tid i at forstå og lære HVORDAN. Hvordan vi bedst kan støtte vores teams, hvordan vi kan skabe en kultur af åbenhed og tillid, og hvordan vi kontinuerligt kan udvikle os selv og vores medarbejdere. Det kræver mod, indsats og vedholdenhed, men resultaterne – mere engagerede, produktive og tilfredse teams – er det hele værd.


Når først man som leder har oplevet værdien i HVORDAN og har set, hvor meget det kan løse op for frustrationer, skabe effektivitet og kæmpe værdi for alle, så er der ingen vej tilbage. Man vil for altid forstå, at hvis vi virkelig vil skabe bæredygtige resultater, så kan HVAD ikke stå alene, det skal altid have følgeskab af HVORDAN.



Hvis du kunne lide dette blogindlæg, så læs også dette indlæg som lige præcis handler om HVORDAN, i forhold til teams: Fra konflikt til sammenhold: tillidens magi i teams. (milleschou.com)

Kommentare


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page