top of page

7:1 pausion - Hvordan man holder fri hvert 8. år!



Jeg har haft en ufrivillig pause fra min lederkarriere. Jeg burde være bekymret og frustreret, men her kommer dilemmaet. Selvom jeg da bestemt har været bekymret, så må jeg ærligt også sige, selvom det lyder som en kliché, så var pausen VIRKELIG god for mig. Så god, at jeg tænker, det fremadrettet skal være en del af mit karriereforløb, at jeg tillader mig selv at holde et års pause med passende mellemrum. I mit hoved går jeg og leger med tanken om at tage et pausionsår hvert 8. år. Altså arbejde i 7 år og så holde 1 år fri. Men er det ikke utopi, og hvordan pokker får man råd til det?


En pausion er virkelig godt for dig som menneske! Fordelene ved en pausion er, at ens system ligesom får et reset. Det er lidt ligesom når du kører en virus scanning. Når først man har tid til at tænke, slappe af og mærke efter, så kommer der rigtig mange ting til overfladen, som man ellers ignorerer i en travl hverdag. Personligt har det været en periode hvor jeg fandt min kreativitet igen, hvor jeg fik bekræftet hvilke værdier jeg lever mit liv efter og hvor jeg igen kunne mærke hvad der gav mig energi og hvad der ikke gjorde. Det har været det åndehul, som jeg tror mange ledere kunne have rigtig godt af at få.


Men hvad med ulemperne!

Er der ulemper? Ja, hvis ikke du har en aftale med din arbejdsplads om et sabbatår og i stedet vælger et år i arbejdsløshed, ja, så er der klart bekymringen om, man kan komme tilbage, eller om ens karriere får et set-back. Derudover ved jeg af egen erfaring, at det at gå fra en yderst struktureret og travl hverdag til ikke at have noget at stå op til om morgenen, virkelig er en omvæltning. Der går nemt lidt sump, café latte og scrolling sociale medier og mobilspil i den. Så det er vigtigt at have en plan og nogle mål med sin pausion. Så udover tid til at mærke efter og fornemme om man er det rigtige sted i livet, så vil jeg anbefale, at du overvejer, om du vil tage en uddannelse, skrive en bog, dyrke en hobby, rejse eller være frivillig?


Frygten!

Alle, jeg snakker med om det, giver udtryk for, at det ville de ønske, at de kunne. Men det er også tydeligt, at der er meget frygt involveret i en sådan beslutning.

  • Frygten for, man spolerer sin karriere.

  • Frygten for, at folk glemmer én.

  • Frygten for at tage snakken derhjemme.

  • Frygten for økonomien.


Meget af frygten er noget vi forestiller os, og

Frygten for, man spolerer sin karriere

Det er kommet til at stå klart for mig, at jeg var kørt sur i diskussioner omkring udformningen af endnu en intetsigende rabatkampagne eller om en chef bedre kunne lide rød eller bordeaux (Ja, jeg har siddet med marketing....). Tro mig, hvis man er kørt sur i det, man laver, så spolerer du ingenting. For der kan kun ske en af to ting: du får gnisten og lysten tilbage til dit fag, fordi du oplever, at du savner det, eller så kommer det til at stå helt klart for dig, at du skal finde en anden vej og karriere. En headhunter sagde fornylig til mig: “At man har brugt tid på eftertænksomhed og at lære sig selv at kende som menneske og leder er aldrig spildt”.


Frygten for, at folk glemmer én

Mit netværk er eksploderet det sidste halve år. Og jeg elsker det. Det giver et helt nyt perspektiv på ting. Og har åbnet mine øjne for, at meget af det, jeg ikke troede, man kunne, det kan man faktisk godt. Det mest fantastiske er, hvor hjælpsomme folk er. Det har virkelig overrasket mig. Så hvis du har behandlet folk ordentligt gennem din karriere, så skal du ikke frygte at folk glemmer dig.


Frygten for, at tage snakken derhjemme

Tro mig, din kæreste eller ægtefælle ved det nok godt. De har luret for længst, at du trænger til en pause. Det er en af de mest befriende samtaler, man kan have. At sige højt, at man har behov for at tage sit liv op til overvejelse, åbner op for nogle fantastiske snakke omkring, hvordan man lever sit liv. Måske viser det sig, at din partner også går med tanker om et andet type liv. Så åbn en flaske rødvin, sæt jer ned og snak om hvordan I vil leve de næste 20 år af jeres liv. Alt i livet er faser, og du er bare ved at afslutte en og starte en ny.


Frygten for økonomien er nok den største.

Bekymringen for økonomien er nok den, som vil få de fleste til at glemme tanken om en pausion. Men måske er det nemmere end du tror. Hvis du vil lave 7:1-modellen, så gennemgår jeg her 2 scenarier for, hvordan det kan gøres. Husk, dette er forsimplede tommelfinger beregninger, som giver en indikation af økonomien i det. Der er sikkert en økonom derude, som vil kunne lave det detaljerede regneark (og gør det endelig, for jeg har ledt efter det!) Men mit formål her er at få dig til at tænke og begynde at overveje, hvordan du selv kan skrue det sammen.


Forudsætningerne, som er benyttet:

- Månedlig løn udbetalt efter skat: 30.000 kr.

- Arbejde 7 år, holde pausion 1 år, Arbejde 7 år…..

- Forrentning på aktiemarkedet 8% i gennemsnit

- Aktiebeskatning på 27% af afkastet

- Inflation på 2% årligt


Scenarie 1: Tag et aftalt sabbatår med accept fra din arbejdsplads.


Hvis du skal holde orlov uden løn, så skal du på 7 år skaffe 360.000 kr. efterskat for at kunne holde fri i et år, men grundet inflation skal du reelt set have opsparet omkring 414.000 kr. for at kunne have samme forbrug. Men vi kan trække lidt fra. Hvis du er smart, så sørger du for at have 5 ugers ferie i banken, du kan starte med. Så mangler du kun ca. 379.000 kr. Næste spørgsmål: Kan du sætte dit forbrug lidt ned i det år, du ikke er på arbejde? Jeg tænker nemlig på at spare vores rengøringskone væk i det år, og det giver mig ca. 2.000 kr. om måneden og 24.000 kr. i det år i færre udgifter. Så kommer vi ned på 355.000 kr. Hvis du skal spare 355.000 kr. op over 7 år, så skal du lægge 4.230 kr. til side hver måned. Det lyder jo af lidt meget, men så slemt behøver det ikke være.


Aktier og nedsat pension kan hjælpe dig på vej:

Tanken med en pausion er jo også, at ved at indlægge pauser i løbet af din karriere, så kan du blive længere på arbejdsmarkedet. Du burde derfor uden de store problemer kunne sætte dit pensionsbeløb ned med 500 kr. om måneden og spare dem op i stedet. Du mister selvfølge skattefordelen, men for at få det hele til at gå op, er det måske det værd alligevel?


Hvis du ligesom mig er interesseret i aktier, så kender du også renters rente princippet og ved, at ved at spare dine 500 kr fra pensionen op samt yderligere 2600 kr. op i aktier om måneden med 8% i gennemsnitlig afkast og 27% beskatning af afkastet. Så vil du have dine 355.000 kr. efter 7 år. Det er ikke risikofrit, men 3.100 kr. om måneden er heller ikke helt umuligt. Det er jo stadig mindre end det du betalte for en vuggestueplads, da børnene var små.


Scenarie 2: Sig op! og hold et arbejdsløsheds år.

Bliv arbejdsløs og gå på dagpenge i det år, du holder fri. Det er ikke fordi jeg skal anbefale det, men bliver alligevel nødt til at lave beregningen, da det er en reel mulighed. Og hvis du i forvejen på det tidspunkt er død træt af dit job, ja så er det da en reel mulighed. Hvis du er medlem af en A-kasse har du ret til dagpenge i 2 år. Dog med en karantæneperiode på 3 uger, hvis du selv siger op. Der er dog en kæmpe bagside, og det er “Velkommen i det offentlige system!” Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, søge en bunke jobs om måneden og deltage i møder med kommune og a-kasse. Og i yderste instans kan du blive sat i aktivering. Da du ikke har et job, du kan vende tilbage til, ja så skal du i god tid igen i gang med at søge og finde det helt rigtige job. Men økonomien ser selvfølgelig noget bedre ud.


Hvis vi tager udgangspunkt i, at du har 5 ugers ferie til gode, men kommer 3 uger i karantæne fra A-kassen. Du sparer 2.000 kr. på udgifter per måned i den periode du holder fri og du sætter din pensionsindbetaling ned med 500 kr. Du har stadig brug for 355.000 kr. Men du vil få ca. 13.000 kr. udbetalt i dagpenge (nutidssats), dvs. i alt 143.000 kr. på 11 måneder. Så det er resten på 184.000 kr. du skal spare op over de kommende 7 år. Hvis du bare sætter pengene på en konto, så skal du spare knap 2.200 kr. op om måneden. Hvis du i stedet investerer dem på aktiemarkedet med en forventet afkast på 8%, så vil det være tilstrækkeligt med cirka 1.600 kr. (500 kr fra pensionen plus 1.100 kr. du selv finder.


Om du vælger løsningen til 3.100 kr. om måneden eller 1.600 kr. om måneden er helt op til dig selv. Men tror du egentlig ikke godt det kunne lade sig gøre?


Min "fuck af"- konto er i alle fald sat igang, så jeg kan holde pausion igen om 7 år :-)


コメント


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page