top of page

Drømme om et bedre arbejdsliv - 17 afgørende ord.

Vi drømmer om noget andet. Vi kan mærke, at den måde, vi gør tingene på nu, ikke fungerer. Men hvad er det, vi drømmer om? Hvad er det for et arbejdsmarked og arbejdsliv, der skal til?


Jeg elsker de passionerede Linkedin indlæg fra det "velformulerede mindretal" omkring deres drømme om et bedre arbejdsliv. Det er dem politikere ikke mener vil tjene velfærdssamfundet, dem som er stået af hamsterhjulet og har fundet en anden måde at leve deres liv på. Jeg tror i den grad, det er misforstået fra politikkernes side. Det er netop de personer, der gerne vil arbejde, de vil gerne gøre en forskel for dig og mig, men de kræver, at der på en eller anden måde skal være mening med arbejdslivet, og de kan ikke se meningen.



Jeg kan heller ikke se meningen. Den måde, vi gør tingene på i dag, gavner ikke mennesker. I min optik er der ingen skurke i dette; det er en naturlig udvikling, at det, der fungerede i går, ikke fungerer i dag, og denne gang har vi bare ignoreret det for længe.


"Det virker ikke..."

Men det er nemt at råbe “det virker ikke….!” Hvad virker så? Hvad er det for et arbejdsliv, vi drømmer om? Hvad skal der til, for at det bliver et arbejdsliv, jeg faktisk kan se mig selv i? Hvis jeg skal arbejde til jeg er 85 år gammel, hvad er så mine forventninger og krav?


Det har jeg brugt tid på at tænke over, for jeg tror, vi bliver nødt til at blive langt mere konkrete om, hvad vi ønsker ændret. Hvis vi ikke kan sige præcist, hvad vi ønsker, er det svært for politikere, ledere og virksomhedsejere at finde ud af, hvad der skal til, og så bliver det bare som at fange skyer med hænderne.


Afgørende ord.

Det er blevet til 17 ord, der symboliserer de ting, jeg drømmer om at få ændret. Noget oplever allerede en vis opmærksomhed, mens andet synes at mangle fokus. De fordeler sig over en bred vifte af emner, lige fra ledelse, et mentalt skifte, strukturelle udfordringer og lovgivning.


  1. Pauser i livet: Mulighed for pauser i livet - få ændret pensionsreglerne, så det er muligt at holde pauser undervejs i ens karriere. Ideen om at knokle til man kan gå på pension holder ikke længere. Til gengæld skal jeg nok være villige til at blive længere på arbejdsmarkedet.

  2. Mening: Sørg nu for, at dine medarbejdere ved, hvorfor de skal gå på arbejde. En høj lønchek og titel er ikke nok længere. Hvis du ikke kan skabe mening med arbejdet, så har du tabt på forhånd. Skab stolthed over det, I gør.

  3. Kvoter: Vi kan åbenbart ikke selv finde ud af det ude i virksomhederne. Det har vi bevist. Jeg har været modstander af kvoter i forhold til kvinder i bestyrelser, men jeg må indrømme, at det er tid til at sadle om. Når vi ikke selv kan finde ud af det, må der lovgives om det. Start med bestyrelserne, så vil vi også se flere kvinder i ledergrupperne.

  4. Regenerativ: Bæredygtighed er på agendaen alle steder, men det at virksomheder ikke blot bør minimere deres skadelige virkninger, men aktivt bidrage til at forbedre verden ved at give mere tilbage, end de forbruger, vil gøre en kæmpe forskel.

  5. Ansvar: Både samfunds- og personligt ansvar - Arbejdspladser skal ikke kun fokusere på økonomisk vækst, men også på samfundsansvar. Virksomheder bør selvsagt integrere bæredygtighed, men også give plads til samtaler om etik. På samme måde skal medarbejdere tage personligt ansvar for deres handlinger og den påvirkning, de har på deres kolleger og arbejdsmiljøet som helhed.

  6. EQ: Når man ansætter, så sæt Emotionel Intelligens højt på ønskelisten. Der er for mange, der ikke mestrer det endnu i dansk erhvervsliv. Der er en grund til, at fagforeningerne indikerer, at dårlig ledelse er en del af problemet med de mange stress-sygemeldte. Det vil også bidrage til bundlinjen.

  7. Fleksibilitet for individet: One size does not fit all. Skab et arbejdsmarked, som passer til folks livscyklus. Skab den fleksibilitet, alt efter hvor folk er i cyklussen. Sørg for at imødekomme forskellige behov på forskellige tidspunkter. Test og undersøg mulighederne for forskellige måder at arbejde på. Vi har set forsøg på 4-dages arbejdsuger, hybrid- og fjernarbejde. Men der må være masser af løsninger, som vi slet ikke har set endnu.

  8. Stress-forskning: Vi ved ikke nok om, hvorfor folk går ned med stress, og vi har en forældet idé om, hvad stress er og hvad der skaber den. Der skal forskes mere, og virksomheder skal uddannes langt bedre på dette område. I stedet for at symptom-behandle, skal vi have fat i roden af problemet. Færre sygemeldte med stress vil også hjælpe på arbejdskraftmangelen.

  9. Flerspors karriere: Anerkend, at der kan være flere forskellige karrierer i løbet af ens arbejdsliv. Det betyder, at det skal være muligt at skifte branche undervejs, blive uddannet til noget andet senere i livet eller have to job sideløbende, fx. et corporate job og et, hvor man jagter sin egen drøm.

  10. Kompleksitet: Vi skal i langt højere grad respektere, hvor komplekse beslutninger og arbejdet ofte er blevet. "Bare lige" og lineære beslutningsprocesser skal erstattes med nye beslutningsprocesser, der tager højde for usikkerheden og kompleksiteten. Vi lever i en VUCA-verden (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity), hvor de 5-årige strategiplaner godt kan sættes på hylden og ikke tages frem igen.

  11. Fravalg: Vi har glemt at lave fravalg. Vi laver kun tilvalg. For at vores arbejdspladser kan blive "væredygtige", kræver det, at vi sænker tempoet og fjerner pseudoarbejdet. Men det kræver, at vi som ledere i langt højere grad skal "kuratere" arbejdet og ikke blot fylde på. Vi skal sige fra over for løsninger, som ikke giver mening.

  12. DEI (Diversity, Equity, Inclusion): Enhver amerikansk virksomhed med respekt for sig selv har et DEI-program. Har din virksomhed også det? Mere af det samme giver samme resultat, og når vi ønsker noget andet, kræver det, at vi er villige til at få folk i spil, som vi ikke tidligere har haft i spil. Vi bliver nødt til at få diversitet og rummelighed i fokus.

  13. Nysgerrighed: For at finde nye og bedre løsninger skal vi være langt mere nysgerrige. Vi skal være villige til at undre os, grave dybere og være villige til at blive forundret. Gennem nysgerrighed og ved at tænke som forskere kan vi skabe de nye løsninger, der er brug for.

  14. Fornyelsesledelse: Vi skal renovere vores ledelse, finde nye måder at gøre tingene på og skrotte gamle ledelsesparadigmer. Der er et massivt behov for at opgradere ledelsesværktøjskassen. Som Mandag Morgen skrev tidligere på året: “Muligheder og trusler ligger ikke pænt sorteret i et SWOT-diagram, der er lige til at gå til.” Verden i dag kræver nye værktøjer.

  15. Kultur: Der er behov for virksomhedskultur, som er præget af åbenhed og fornyelse, som omfavner konflikter, uenigheder og inddrager fejl som en naturlig del af udviklingen. Det kræver erkendelsen af, at målet ikke er at nå destinationen, men kontinuerligt at skabe og tilpasse sig virkeligheden. Færre slutmål og mere fokus på løbende udvikling er en del af løsningen.

  16. Jobmarkedet: Tja, hvor skal jeg starte? Måden, der skal søges jobs på, skal ændres. Alt lige fra det enorme CV- og ansøgning arbejde, til ghosting af ansøgere, diskrimination af ældre og ikke mindst jobcentre, som ikke skaber værdi. Der er meget at tage fat på her!

  17. Medledelse: Ledere føler ikke, at deres medarbejdere tager ansvar, og medarbejderne føler sig ikke hørt. Måske er løsningen i højere grad at distribuere ledelsen ud i organisationerne, så medarbejderne får mere medbestemmelse og hvor ledere og medarbejdere arbejder sammen som mere ligeværdige partnere i samskabelsen af løsninger.



Jeg tror, vi må erkende behovet for at ændre vores perspektiver på arbejdslivet og redefinere, hvad der virkelig betyder noget for os som individer og som samfund.


De 17 ord er mit perspektiv. Hvad er dit? Er der ord, der mangler, eller ord, der bør ændres? Tilsammen kan vi måske skabe et landkort, som kan vise vej til et fremtidigt arbejdsmarked, hvor folk ikke har lyst til at stå af hamsterhjulet.


Comments


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page