top of page

Er du det rigtige sted i dit liv?

-Eller skal det bevæge sig i en anden retning?


Hvis du drømmer om at lave noget andet, være noget andet end det, du er i dag, eller bare være en bedre udgave af dig selv, så er første skridt at genuddanne dig selv!

Der er to ting, som helt gratis kan hjælpe dig. De to ting kan føre dig et helt andet sted hen end der, hvor du er i dag. Det er algoritmer og læsning.


Viden er nøglen

Viden er nøglen til at se mere klart, hvor man bør være, og hvad der skal til. Men hvis du kører på et indre Windows 98-styresystem, ja, så er det vigtigt at få opgraderet dig selv. Viden giver dig nemlig værktøjerne til at leve et bedre liv, da viden gør ens horisont bredere og udvider ens muligheder. Mulighederne er der, men ofte kan man ikke selv se dem. Viden fås gennem læring. Jeg ved ikke, hvordan du har haft det med at gå i skole, men for mit vedkommende har min skolegang ikke ligefrem givet mig den store lyst til at lære, og bestemt heller ikke til at læse. Men fremtiden ændrer sig ikke, hvis ikke du lærer og får ny viden.


Ny viden, nye samtaler, nye muligheder

Efter et år, hvor jeg virkelig har suget ny viden til mig, står det dog klart, at når man tilegner sig ny viden, bliver samtalerne med andre mere interessante, og dagene føles ikke som uendelige gentagelser, men i stedet som en rejse, hvor man er nysgerrig og føler, at man kan blive bedre. De aktiviteter, man kaster sig ind i, bliver noget, man virkelig nyder og ikke noget, som skal overstås. Man nørder i sit eget liv, så at sige, og når man gør det, tilegner man sig ny viden, nye bekendtskaber, og ens verdensbillede udvides, og mulighederne står langt klarere.


Jeg hørte et udtryk for nylig, som beskriver det ret godt: "You can only cook with what's in the fridge" – oversat: Du kan kun lave mad med det, du har i køleskabet. Hvis du vil lave en anden ret – ændre kurs på dit liv – så sørg for, at du har mere og andet i køleskabet, end du plejer. Det gør du ved at lære.


Udvid dit "køleskab" med læsning og algoritmer

Der er to ting, som kan udvide dit "køleskab": Det er at læse og bruge algoritmer til at understøtte gode vaner.


Læs for pokker, læs! For bøger kan give dig 10 års erfaring på 8 timer. At læse er en vane, som virkelig kan ændre retningen på dit liv. At læse gør dig klogere, giver dig evnen til at fokusere, og det gør dig mere bevidst om livets mange facetter. Samtidig giver det at læse, dig en pause i denne her alt for travle og distraherende verden.


Så når du keder dig, og næste gang du rækker ud efter telefonen per automatik, så stop dig selv. Hav en bog med i tasken eller en artikel med noget, du synes er interessant. Brug tiden på det, i stedet for kattevideoer, Netflix og Candy Crush.


Nye ideer skaber nye muligheder

Når du eksponerer dig selv for nye ideer, andre vinkler og perspektiver, sker der det, at din hjerne begynder at danne nye "mønstre" – altså hvordan din hjerne sætter din viden sammen på nye måder, og det giver en bunke små "aha"-oplevelser. Og så ruller snebolden, for de små aha-oplevelser gør en nysgerrig på nye ting. Hvis man følger den nysgerrighed, ja, så dykker man ned i ny viden, og så ruller det altså derudaf. Din underbevidsthed laver en form for prik-til-prik-billede, og til sidst ser man et billede, man ikke kunne se tidligere. Man ser pludselig nye muligheder, man ikke har set før, man bliver bevidst om, hvad der virkelig interesserer en, og hvad der motiverer en til at gøre noget nyt.


Jeg har lært mig selv at elske læsning, men virkelig nørdet faglig viden på højt teoretisk niveau er jeg ikke særlig god til at læse mig til. Jeg synes, koncepterne bliver for svære at forstå, og mit fokus ryger simpelthen for hurtigt. Jeg har brugt de sidste 2,5 år af min fritid på at læse en Master i Business Administration på Århus Universitet, og der fandt jeg ret hurtigt ud af, at nogle af koncepterne simpelthen var så svære at forstå. Og hvad gør man så? Man tyr til YouTube! For hvis man kopierer overskrifterne fra det afsnit i bogen, du er ved at læse om, ind i YouTube, ja, så kommer der ofte 100 videoer, som forklarer emnet på en super logisk og simpel måde.



Algoritmer understøtter vaner

Og det er her, det er gået op for mig, at algoritmer virkelig også kan være ens ven til at få viden. Jo mere jeg har googlet fagtermer, og jo mere jeg har set YouTube-videoer om det, jo flere "kloge" opslag, artikler og reklamer bliver jeg udsat for, uden jeg selv har opsøgt dem. Så algoritmerne forstærker og understøtter mit ønske om at lære.


Algoritmerne og de sociale medier kan understøtte rigtigt gode eller rigtigt dårlige vaner. Hvis du ser hundevideoer og spiller mobilspil, ja, så vil du blive eksponeret for alt den slags, og du vil blive fristet gang på gang. Men hvis du begynder aktivt at tilvælge SoMe-kanaler og apps, som giver dig ny relevant viden, ja, så vil algoritmerne understøtte det. Når man lader algoritmerne understøtte ens gode vaner, så opdager man efter et stykke tid, at ens søgehistorik ændrer sig. Fra før, hvor det ofte var "bedste hoteller på Bali" og "Marni taske", til "bedste metode til at opbygge tillid i teams" og "forskning om ledelse i usikre tider". Så hvis du føler, du ikke er det rigtige sted i livet, så er det nok, fordi du bliver eksponeret for den samme information dag ind og dag ud.


Træn din hjerne

Din hjerne er en muskel, og den skal trænes. Fuldstændig som din krop. Det er helt logisk for os, at vi skal træne vores fysiske krop, og vi går gerne i fitnesscenter eller deltager i en holdsport, men vi overser fuldstændig, at man også skal træne sin hjerne for at have et godt mentalt helbred.


Når du er et sted mentalt, som ikke virker optimalt for dig, når du føler dig overvældet og måske lidt fortabt og i tvivl, så er det ofte, fordi du fokuserer for meget på nogle få negative ting. Du kan simpelthen ikke se det store billede, og du kan ikke se, hvordan du skal ændre din situation. Du mangler værktøjerne og viden til at flytte dig fra din nuværende tilstand til en anden og bedre.


Omprogrammer din hjerne

Det andet og bedre sted, hvor man ønsker at flytte sig hen, kræver, at man omprogrammerer sin hjerne – at man genuddanner sig selv. Læs flere bøger, som udfordrer dit verdensbillede, artikler som opgraderer din måske forældede viden, og bliv fan af forskere, som dokumenterer, hvordan man skal ændre adfærd for at få de resultater, man ønsker. Det er altsammen ting, som vil føre dig i den rigtige retning.


Så husk, at du kun kan lave mad med det, du har i køleskabet. Skifter du ikke ud i det, du har i køleskabet, ja, så kommer du til at spise det samme hver eneste dag. Og måske er det virkelig tid til at prøve kræfter med en ny og spændende ret?  Der er ingen vej tilbage, når du først begynder at skaffe dig selv ny viden. Hvis du ikke ved, hvad du skal i dit liv, så vælg at skaffe dig selv ny viden som det første, næste skridt viser sig af sig selv. 


Hvis du er ved at ændre din livsretning, så vi dette blogindlæg måske også have din interesse: Vild med mål? - Så er der noget du kan lære af campisterne! (milleschou.com)


Comments


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page