top of page

Hyr & Fyr: Når de rigtige folk møder den forkerte kultur




“Vi bliver nødt til at sætte det rigtige team!” - denne sætning har jeg hørt utallige gange i løbet af min karriere. Den indeholder næsten altid et underliggende budskab om, at nogle bør afskediges, mens andre bør ansættes. At der er folk ansat, der måske ikke besidder de nødvendige kompetencer eller ikke leverer som forventet. Og ja, nogle gange er det tilfældet, og nogle gange er det nødvendigt.


Men jeg har gentagne gange haft en nagende følelse af, at det var den "nemme løsning" bare at udskifte folk. Jeg kalder det den nemme løsning, fordi du kan ansætte de mest dygtige mennesker i verden, men hvis de befinder sig i en virksomhedskultur, der ikke understøtter deres arbejde og talent, kan selv de mest fantastiske kompetencer ikke skabe resultater. Jeg har haft utroligt dygtige medarbejdere, som jeg har måttet sige farvel til, fordi de ikke leverede tilfredsstillende i topledelsens øjne. Jeg forstod rationelt argumentationen for udskiftning, men efterfølgende har jeg ofte bemærket, at de nye medarbejdere stod over for de samme udfordringer, som de, der blev anset for at mangle de nødvendige kompetencer. Måske var det den rigtige person, men i den forkerte kultur?


Kultur som katalysator for succes eller fiasko:


Jeg betragter virksomhedskulturen som den usynlig kraft, der enten kan fremskynde eller bremse succesen. En ekstremt dygtig medarbejder ansat i en virksomhedskultur, hvor fejlfinding er dominerende, arbejdspresset er uoverkommeligt eller hvor der stilles spørgsmålstegn ved personens evner og beslutninger, vil ofte opleve det som et svært arbejdsmiljø. Resultatet er en demotiveret medarbejder, som undgår at tage initiativ eller beslutninger og i sidste ende til medarbejderflugt. Det er som at prøve at køre en racerbil på en mudret mark - bilen er fantastisk, men terrænet begrænser dens potentiale.


Samtidig har jeg set medarbejdere, hvor jeg måske på papiret var i tvivl om deres evner til at løse udfordrende opgaver. Men fordi de var ivrige efter at lære, og fordi virksomhedskulturen vægtede samarbejde, tillid og kontinuerlig forbedring, leverede de overraskende gode resultater. Det er ligesom at så et frø; hvis det får den nødvendige næring gennem gødning og vanding, vil det vokse til en stærk og sund plante. Så stil dig spørgsmålet, er din virksomhedskultur en næringsrig eller en næringsfattig jord?




Hvis du er i tvivl om, hvad medarbejderne vurderer som en næringsrig kultur, så er der masser af inspiration at hente hos Great Place to Work. Læs fx et par af deres artikler eller bestil selv en gennemgang af din egen virksomhed.




Stop op når du hører sætningen:

Så, næste gang sætningen "Vi skal sætte det rette team" dukker op, og du overvejer at hyre eller fyre, så husk at stoppe op og tænke over, om du måske allerede har det rette team. Måske er det kulturen, der bremser dem. Måske skal sætningen ændres til "Vi skal opbygge den rette kultur." Der er sandsynligvis ikke et entydigt svar på dette paradoks, men det er en vigtig ledelsesindsigt at være opmærksom på, for det rigtige team i den rigtige kultur kan skabe noget nær mirakler. Og det er en indsigt, der kan føre til langvarig succes og trivsel for både dine medarbejdere og din organisation som helhed.


Comments


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page