top of page

Kuratér dit liv: en guide til at overvinde overvældelse

Jeg er blevet en "horder"....


Jeg står ved et vendepunkt i mit liv. Indtil nu har det handlet om at "få mere" – mere indflydelse, mere ansvar, mere uddannelse, flere spændende opgaver. Min kælder vidner vist også om, at jeg har erhvervet mig utallige nye ting undervejs. Jeg har i bund og grund skaffet til huse på alle plan!

Et billede af et før og efter billede af et rodet soveværelse
Et billede af mit hoved, med og uden kuratering

Men jo flere ting jeg skaffer mig, jo flere projekter jeg involverer mig i, jo mere føler jeg mig som en "horder". Det er som om, der bare tilføjes flere og flere ting, og min hjerne er ved at svømme over af opgaver, der skal håndteres - og intet synes at forsvinde.


Faktum er, at jeg har glemt at sige nej!


Jeg tænker ikke jeg er alene med det problem. At være overvældet er vist det mest udbredte symptom i Danmark. Måske er flere ligesom jeg opdraget ud fra devisen "den, der har evnen, har pligten". Jeg har derfor altid kastet mig ind i kampen, hvis jeg følte, at jeg kunne bidrage med noget. Hvis folk bad om hjælp eller havde et problem, stod jeg altid parat med en løsning eller en hjælpende hånd. Men det er gået op for mig, at det ikke er mit job at gøre alting, det er slet ikke mit job at være med i alting. Mit job er at finde ud af, hvad der er rigtigt for mig (og dem, jeg omgiver mig med). Jeg vælger, hvad der skal inkluderes i mit liv, og hvad jeg redigerer ud. Og jeg vælger, hvordan delene passer sammen.


Så hvis mit "horderi" skal stoppe, så skal der et filter til. Et filter, der gør det nemt for mig selv at vælge til og fra.


I ægte museums terminologi er jeg derfor gået i gang med at kuratere de overvældende elementer i mit liv. At udvælge, sortere fra, vælge til for at finde det som passer bedst ind i mit liv.


Det fede ved øvelsen er, at man kan starte småt. Ingen grund til at skære familien fra i første hug, bare fordi de måske irriterer dig. Du kunne jo bare starte med at kuratere din læseliste eller fritidsaktiviteter.


Jeg har mit eget lille 4-trins framework, som jeg kuraterer efter:


Et billede af 4-trins framework for at kuratere ens liv


Udvælg: Hvad fungerer ikke i mit liv? Find forskellige områder, som irriterer dig.


Fjern: Tag en aktiv beslutning om, hvad der ikke skal være i dit liv fremadrettet, eller bare ikke håndteres nu. Lav en plan for at komme af med det.


Organisér: Efterlader det løse ender, som skal løses på anden vis? Er der noget, der skal tilføjes for at få en bedre samlet løsning?


Udvikl: Træd lejlighedsvis et skridt tilbage og se på helheden igen. Hvad fungerer, og hvad gør ikke? Fortsæt processen.


Det ser simpelt ud, men du rammer hurtigt udfordringen, at du kommer i tvivl, og det er jo svært at fjerne ting, man burde gøre. For vi har alle den her moralske forpligtelse i os, der visker os i øret, at vi kan da ikke hoppe ud af noget, vi allerede har lovet os til. Kodeordet her er: "burde". Hvis du i tankerne siger, "det burde jeg gøre," så skal det med 90% sandsynlighed på slettelisten.


Når du står midt i frustrationen 'jeg kan jo ikke slette noget af det', så lyt til Marie Kondo, når hun i hendes oprydningsserie spørger: 'Does it spark joy?' (Hvis du ikke ved, hvem Marie Kondo er, så er det på tide, du får et Netflix-abonnement).


Eller sorter tingene i disse tre kasser:


1. De ting, du ikke vil gøre, i hvert fald ikke lige nu.

2. De ting, du vil være middelmådig til.

3. De ting, du vil være fremragende til


eller ud fra

- Giver det energi?

- Tager det energi?


Det er svært at jonglere alle livets forskellige elementer. Så det at skabe en bevidsthed om, hvad der virkelig betyder noget, er vejen ud af vores 'horderi' og følelsen af daglig overvældelse. Det er okay at kuratere ens liv, vælge med omhu og give plads til det, der virkelig betyder noget. Det er en livslang proces, men man skal jo starte et sted!


Hvis du går i gang med at rydde op i dit liv, så læs også blog indlægget om Den absolut bedste og nemmeste måde at stresse dig selv og dine medarbejdere på. (milleschou.com)


Hvis overvældelsen tager over, så kan du også ændre dit mindset omkring ro ved at læse Genoplad dit ledelsesbatteri med De 7 Typer af Ro (milleschou.com)



Commentaires


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page