top of page

Ledelse er ikke en enmandssport!

Når vi taler om ledelse, har vi en tendens til at betragte den som en enmandssport. Vi hylder de dygtige ledere, individerne, kaptajnerne, dem der skaber forskellen. Vi giver dem profilartikler i Børsen, priser deres kompetencer, lederstil og visioner. De er nærmest sidestillet med helte; de kan noget unikt, de kan gøre det umulige, vende skuden og skabe vækst i virksomheder.


Og der er ingen tvivl om, at en dygtig CEO har en betydelig effekt på virksomhedens resultater – både positivt og negativt. Men vores klassiske perspektiv, hvor ledelse er lig med lederen, er på mange måder et levn fra 80’erne og 90’ernes ledelsessyn.


For ledelse er ikke kun én persons beslutninger og handlinger. Der ligger så meget mere i begrebet ledelse, end vi normalt vælger at se på og anerkende. Individualistsynsvinklen på ledelse overser så mange vigtige facetter, så måske er det tid til at udvide vores horisont og revurdere vores opfattelse af ledelse.

Ledelse som en kollektiv proces

En forskningsartikel fangede for nylig min opmærksomhed med sætningen: "Ledelse er en kollektiv social proces, der opstår gennem interaktionerne mellem flere aktører." Og lige præcis den sætning er der så meget rigtigt i.


For forestil dig en leder uden nogen at lede – det er en umulighed. Man kan ikke være en leder uden andre. Relationer er og bliver kernen i ledelse. Ledelse kan ikke monopoliseres af én person og kan ikke være én persons ansvar alene. Ledelse er ikke noget, man som enkeltperson "gør" over for andre – det er en dynamik mellem mennesker. Det er reelt en gruppeaktivitet, der fungerer gennem samarbejde og interaktioner. Selv Gandhi og Martin Luther King har måttet sande, at selv de mest “enestående” ledere har brug for at læne sig op ad andre. Alene var deres bedrifter aldrig sket.


Ledelse som helhedsorientering

Effektiv ledelse afhænger ikke udelukkende af én enkeltperson, men snarere af samarbejde og bidrag fra mange individer inden for en organisation. Det gamle ordsprog "vi er ikke stærkere end vores svageste led" illustrerer denne pointe perfekt. Det antyder, at der er mange led i kæden, og at helheden kun kan fungere optimalt, hvis hvert led bidrager og fungerer som en del af det større billede.

Når vi betragter ledelse i et sammenhængende perspektiv, ser vi det som en del af en større helhed, hvor alle dele af organisationen spiller en rolle. Her handler det ikke om en enkeltpersons beslutninger, men om hvordan forskellige mennesker, afdelinger og processer arbejder sammen for at nå fælles mål. Ledelse bliver tværtimod stærkere, mere kreativ og nyskabende, når den udvikles i et fællesskab af mennesker. Er det ikke det, som skal være vores konkurrencekraft i fremtiden?


Forestil dig en virksomhed som en levende organisme. Hver afdeling er som et organ, og hver medarbejder som en celle, der udfører en specifik funktion. For at organismen skal trives, skal alle organer og celler arbejde harmonisk sammen. På samme måde fungerer ledelse bedst, når det betragtes som en integreret del af hele organisationens funktion.


En forsimplet fortælling om ledelse

Igennem mange år er vi blevet kulturelt konditioneret til at have et specifikt syn på ledelse som en slags enmandssport. Vi er blevet opdraget til at beundre den ensomme leder, den stærke figur i toppen, som træffer alle de store beslutninger. Men dette syn er forældet og utilstrækkeligt i en moderne kontekst, hvor kompleksitet og forandring kræver et mere nuanceret og kollektivt syn på ledelse.


Når vi fokuserer på lederens personlighed og kompetencer, risikerer vi at overse de strukturer og netværk, der understøtter og gør ledelse mulig. Den romantiske fortælling om den stærke og enlige leder, "førerulven", er forførende, men også forsimplet. Vi kommer nemt til at give lederen æren for alt det gode, der sker, og glemmer, at ledelse ikke er en enmandssport. Ledelse kræver mange involverede, og disse individer er i bund og grund essentielle for, at ledelse kan finde sted.


Hvis du kunne lide dette indlæg, så læs også indlægget om et andet perspektiv på det at drive forretning: Når vindermentalitet fejler - Spillet du aldrig kan vinde (milleschou.com)

Comments


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page