top of page

Lederens ansvar: styrkelse af unge medarbejderes mentale velvære på arbejdspladsen


Medierne er fyldt med historier om unges mistrivsel, herunder angst, depression, dårligt selvværd og stress. Dette er et vigtigt emne, som også vil få øget fokus på fremtidens arbejdsplads. Selvom vi i øjeblikket fokuserer på de unge, viser en nylig undersøgelse, at det forventes, at 82% af alle danskere vil opleve mentale udfordringer i løbet af deres liv. Dette indikerer, at det fremover vil være normen snarere end undtagelsen, at medarbejdere vil opleve dårlig mental trivsel.


Så hvordan kan vi hjælpe disse unge mennesker med at trives på arbejdspladsen, og hvordan kan vi som ledere håndtere de udfordringer, der opstår?


De unge menneskers baggrund:

For at forstå hvorfor de unge kæmper så meget med deres trivsel, må vi se nærmere på nogle af de faktorer, der påvirker dem.


Social sammenligning:

En af de faktorer, der belaster unge, er social sammenligning. De er opvokset i en verden med sociale medier, hvor de dagligt måler deres liv op imod andres skinnende portrætteringer af livet. De forventer, at deres liv skal se ud på samme måde, uden at tage i betragtning, at de billeder, de sammenligner sig med, er kunstigt konstruerede. Denne konstante sammenligning skaber urealistiske forventninger til deres eget liv og gør, at de føler de ikke strækker til.


FOMO (Fear of missing out):

Her i 2023 er alt næsten muligt. Du kan blive hvad du vil og du kan gøre hvad du vil. Der er så mange digitale hjælpemidler og medier, at alle kan blive webdesignere, forfattere, influencers eller hvad man nu lyster. Du kan rejse verden rundt eller du kan studere online. Mulighederne er utallige! Dog har vi ikke lært de unge mennesker at vælge mellem disse muligheder. De står over for et overflod af valgmuligheder og ender ofte med at vælge dem alle eller slet ikke vælge og føle sig overvældet. Lad mig give et simpelt eksempel fra min tid som marketingchef. Da jeg begyndte inden for markedsføring, var mediekanalerne, vi skulle benytte, begrænsede. En tv-reklame, et radiospot, en annonce og nogle butiksmaterialer udgjorde typisk en kampagne. I dag ser det anderledes ud. Antallet af kanaler er mangedoblet. Twitter, Facebook, Instagram, influencers, digitale skærme, blogindlæg, displayannoncer, SEO og mange flere. Listen er lang, og de unge føler, at de ikke gør deres job godt nok, hvis de ikke er til stede på dem alle. At fravælge en kanal giver dem den urolige følelse i maven af "fear of missing out", for så har de ikke gjort det godt nok.


Præstationspres:

En eller anden tosse har fundet på, at vores unge mennesker skal vejes og måles HELE tiden. I dag får de karakterer både i idræt og kristendom. Gud hjælpe mig, om de ikke også skal til eksamen i deres valgfag i 8. klasse, og de skal vurderes for deres uddannelsesparathed. Og så sidder politikerne på Christiansborg og undrer sig over, at de bliver stressede. I årevis har vi talt om 12-tals piger, som er lynende intelligente, men ofte er ved at gå i stykker indvendigt af stress, fordi deres forventninger til sig selv er skyhøje. De unge, som vi sender ud på arbejdspladserne, er så vant til at blive målt og vejet, at de nærmest ikke tør tage chancer eller lave fejl. De ved slet ikke, at succes ofte kommer af at begå mange fejl og lære af dem.



Hvad du kan gøre som leder?


Den svære snak:

Når nu det nok nærmere bliver normen end undtagelsen i fremtiden at have medarbejdere som i perioder mærker mental mistrivsel, så er tiden nok inde til at lære hvordan man håndtere en svær samtale som omhandler mental mistrivsel. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har gode guides som kan gøre dig klogere. Tag et kig på deres hjemmeside nfa.dk


Min personlige favorit til en velgennemført trivselssamtale er dog den guide som Østjyllands Politi har lavet.



Et tilvalg er et fravalg

Dit ansvar som leder er ikke blot at tilføje flere ideer eller flere opgaver. Dit ansvar er at hjælpe dem med at vælge fra. Dette kræver mere end blot at prioritere opgaverne; det handler om at sige, "Dette gør vi ikke, det er valgt fra" klart og tydeligt eller “Du skal KUN fokusere på…”. De unge medarbejdere vil udfordre dig og påpege, hvor vigtigt det er at inkludere X-Z-Y og Å. Og ja, de har da ret i, at hvis I havde alle de ressourcer man kunne drømme om, så skulle man gøre det, men du skal lære dem, at "et tilvalg af noget også er et fravalg af noget andet". Når nye opgaver tilføjes, skal der skæres ned på andre områder.



Pas på med “Frihed under ansvar”.

Vær forsigtig med "Frihed under ansvar" mentaliteten. Selv om indflydelse på eget arbejdsområde er vigtigt for ens trivsel, så er for frie rammer også et stressmoment for unge mennesker. Så selv om “Frihed under ansvar” tankegange fungerer godt for mere etablerede medarbejdere, så kan det skabe for meget pres for unge medarbejdere.



Skab struktur i arbejdet.

Med så mange muligheder, kan det være svært for de unge at opretholde en arbejdsstruktur, som fungerer. Du behøver ikke opstille en liste med opgaver for dem, men du kan skabe en ramme omkring arbejdet. For eksempel kan I mødes hver mandag for at gennemgå opgaver og prioritere dem eller gøre det klart at du forventer at de afsætter de første to timer hver dag til fokuseret arbejde på projekt X. De unge mennesker er vant til at hoppe fra opgave til opgave og blive forstyrret af digitale medier hele tiden. Struktur er nøglen til at opretholde fokus og føle, at der sker fremskridt.


1:1 coaching

Skab et miljø, hvor medarbejderne opmuntres til at fokusere på deres egen udvikling i stedet for at sammenligne sig med andre. Hvis din virksomhed har en HR-afdeling, så overvej at tilbyde 1:1 coaching til unge medarbejdere – enten virtuelt eller fysisk. Dette giver dem mulighed for at arbejde med en coach på stressreducerende teknikker og diskutere deres bekymringer med en person, der ikke er deres chef.


Klare forventninger og psykologisk tryghed.

Endelig er det vigtigt at være klar i dine forventninger og sænke dem en smule i forhold til, hvad du først tænkte. De vil sandsynligvis overgå dine forventninger, men de har brug for et stærkt fundament først. Hvis du kan kommunikere dine forventninger til dem klart og samtidig skabe en kultur hvor frygt for at fejle ikke står i vejen for en åben og anerkendende arbejdskultur, så er du på rette vej. Når de føler sig trygge og er i stand til at leve op til forventningerne, får du ofte en fantastisk ung og yderst dedikeret medarbejder.


Mental trivsel er en af de 4 trends, som kommer til at påvirke fremtidens arbejdsplads. Læse mere i blog indlægget her: 4 interessante trends, som kommer til at påvirke vores fremtidige arbejdspladser og arbejdsliv (milleschou.com)

Comentarios


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page