top of page

Ledermod: en overset kraft bag effektiv ledelse – Hvordan står det til med dit mod?


Der er ét ledertalent, som jeg har set gang på gang! Det er evnen til at undgå de svære samtaler omkring forkert adfærd, attitude eller dårlig performance.


Hvorfor? Fordi det kræver mod!


Det interessante er, at det ofte er de ledere, som man på mange måder ville beskrive som handlekraftige og modige, som ejer dette talent.


En af grundene er, at vi har et forsimplet syn på mod. Når vi tænker på mod, tænker vi næsten per automatik på det, man betegner som fysisk mod. Med fysisk mod mener vi den type mod, som man ser i militæret – tænk tapperhed og handling, det at være villig til at tage en stor konkret risiko for at vinde.


Men mod kommer i mange former, og selvom vi har masser af ledere med fysisk mod, så mangler mange ledere at udvikle de andre og mindst lige så vigtige typer af mod.



6 typer af ledermod.


Lidt forsimplet siger man, at vi som mennesker har 6 typer af mod. I en lederkontekst ser de 6 typer mod sådan ud:


1. Fysisk Mod:

   - At fortsætte, selv når det er svært. At kunne træffe beslutninger og iværksætte handling selv når der er usikkerhed, manglende information eller frygt for fiasko.


2. Socialt Mod:

   - At være dig selv som leder helt uden undskyldninger og trods risiko for at blive ramt af fordomme eller afvisning. Det at du ikke gør eller er som alle andre, men tør vise dit sande jeg.


3. Moralsk Mod:

   - At gøre det rigtige, selv når det er ubehageligt eller upopulært. Og selv når du er under pres for at følge trop, men alligevel står ved dine etiske principper og moralske værdier.


4. Emotionelt Mod:

   - At acceptere sine følelser, både positive og negative. Det er vores evne og vilje til at konfrontere og navigere i de ubehagelige følelser, der opstår fra vigtige, men undgåelige dilemmaer, der skal løses. 


5. Intellektuelt Mod:

   - At lære, aflære og genlære. At turde være ærlig om, at man ikke ved alt, og i stedet udvise nysgerrighed og respekt for andres viden.


6. Spirituelt eller åndeligt mod:

   - At turde forbinde arbejdet med en dybere mening og formål. Det indebærer at lede med inspiration og skabe en organisationskultur, der er baseret på værdier og en meningsfuld mission.


Som leder er det interessant at kigge på, hvilken type mod man er god til, og hvilke man bør arbejde med. Oftest er dine blinde vinkler (dem, som du ikke selv kan se, men som andre godt kan se) rodfæstet i den eller de typer af mod, du måske ikke er så stærk i. Der er mange forskellige tidspunkter i vores lederliv, hvor vi skal bruge vores 6 forskellige typer mod.


Hvornår bruger vi mod i vores lederskab?


Vi bruger mod, når:

- Vi står imod pres for at træffe beslutninger, der ikke er i overensstemmelse med vores etiske overbevisninger.

- Vi sætter grænser og siger nej, selvom det nogle gange kan skuffe eller gøre andre vrede.

- Vi oplever uretfærdighed og udfordrer det.

- Vi træffer beslutninger på trods af begrænset information.

- Vi tager samtalen med en medarbejder, selvom vi ved, at samtalen kan blive emotionel og svær.

- Vi konfronterer uhensigtsmæssig adfærd eller dårlig praksis, uanset personens position i organisationen.

- Vi træder ind i en konflikt, som vi kunne have undgået, men vurderer er vigtig at tage.

- Vi ærligt indrømmer vores fejl.

- Vi deler både de gode og dårlige sider af os selv og dropper facaden.

- Vi tager initiativ til at løse langvarige problemer eller udfordringer i organisationen.

- Vi er åbne for at modtage og give ærlig feedback for at fremme personlig og professionel vækst.


Frygt og mod hænger uløseligt sammen.


Vi bruger vores mod langt oftere, end vi selv er bevidste om. Mod, ifølge eksistentiel tænkning, er evnen til at konfrontere sin frygt, og inden for ledelse er frygt i en eller anden form en konstant følgesvend. Frygten for at fejle, frygten for at træffe en forkert beslutning, frygten for ikke at blive respekteret, frygten for ikke at være dygtig nok til at løse en situation eller frygten for at blive fyret.


Det er modet, der afgør, hvordan vi tackler frygten. Står vi ansigt til ansigt med den, vokser vi i processen, eller trækker vi os væk fra den og vælger den sikrere, mere behagelige vej?


Næste gang du står over for en udfordrende samtale omkring adfærd, attitude eller dårlig performance, så husk, at du nu har muligheden for at udvise mod og undlade at vælge den behagelige vej. På den måde bliver du ikke kun en bedre leder, men også mere dygtig i at håndtere de former for mod, du måske ikke har praktiseret så ofte.


Comments


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page