top of page

Når vindermentalitet fejler - Spillet du aldrig kan vinde

Ser vi helt forkert på det at drive forretning?

Vi har ofte det mindset, at vi skal slå konkurrenterne, være nummer 1 i vores branche, og vi skal vinde markedsandele. Det lyder tit som om, at det at drive forretning er som at spille skak. I sidste ende kan man vinde spillet!


Men kan man det? Eller er det en forkert vinkel? For der står jo næsten aldrig kun en spiller tilbage. I stedet er det at drive forretning en cyklus; nye spillere træder ind på markedet, og andre træder ud. Man kan være foran eller bagud, men man kan ikke vinde. De spillere, vi naturligt hylder, er oftest dem, der bliver længst i spillet. Tænk på hæderkronede virksomheder som Maersk, Lego og Carlsberg.


Jeg skal ikke tage æren for tankegangen, for jeg har siddet og læst "The Infinite Game" af Simon Sinek her i weekenden og må indrømme, at den bog bare giver rigtig meget stof til eftertanke.


For hvad hvis det ikke handler om at vinde, men i stedet handler om at blive længst i spillet? Hvordan skal vi som ledere så tænke og agere? For at spille et uendeligt spil kræver nogle helt andre strategier og spilleregler end det at spille et spil, hvor man kan vinde.


Hvis spillereglerne siger, at det handler om at skabe bæredygtig og langvarig succes, så er kortsigtede mål og kvartalsresultater måske lidt overflødige, mens det at have et klart formål og samarbejde måske er langt mere relevant?


Så hvad kræver det at spille det uendelige spil:


Formålet er det vigtigste: Et formål, der motiverer medarbejdere og inspirerer til vedvarende engagement. Det er grunden til, at man fortjener en plads i spillet i lang tid.


Modige ledere: Ledere, som kan stå fast på de langsigtede spilleregler over for bestyrelser og andre, der nemt falder i vindermentalitetsfælden.


Konstant udvikling og læring: Det at kunne tilpasse sig og ændre kurs. Det indebærer konstant læring, forbedringer og ikke mindst udvikling af medarbejdere for at blive i spillet.


Se konkurrenter som mentorer. Betragt dine konkurrenter ikke som rivaler, der skal udkonkurreres, men som mentorer, du kan lære af.


Innovation og viden: Dem, der fornyr sig, bliver længere i spillet. Derfor er innovation og viden afgørende faktorer.


Tillid og samarbejde: Tillid skaber stærke relationer både internt og eksternt, hvilket muliggør en smidig håndtering af forandringer og skaber mulighed for at skabe bæredygtige partnerskaber.


Etik og værdier: Etiske overvejelser og værdier er afgørende i det uendelige spil. At handle etisk og ansvarligt er afgørende for at opbygge og bevare et positivt omdømme over tid.


Tålmodighed: Succes kommer ikke nødvendigvis øjeblikkeligt, og det kræver vedvarende indsats og engagement.


Når du ved, hvilket spil du spiller, har det en afgørende indflydelse på de beslutninger, du træffer som leder, og den måde, du ser verden på. Så hvis du ændrer vinkel på det at drive forretning til en tanke om at det er et uendeligt spil, hvilke ting ville du så gøre anderledes? Ville du lave andre KPI’er, budget allokere anderledes, strukturere organisationen på en anden måde eller er der samarbejdspartnere du ikke har overvejet før?


Komentáře


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page