top of page

Patchwork personlighed: når ægthed og autenticitet tabes i lederrollen


Som mennesker er vi født med to vigtige behov: behovet for at føle, at vi hører til, og behovet for at være os selv. Disse to behov kan dog undertiden spænde ben for hinanden i vores forsøg på at være gode ledere. I vores stræben efter at være det, vi tror, andre forventer af os, ender vi ofte med at skabe en rolle eller persona, som vi spiller. Det bliver en form for "patchwork personlighed," sammensat af en række mentale konstruktioner om, hvad en ægte leder skal være. Disse konstruktioner inkluderer tanker om at være stærk, opnå resultater, være fejlfri, blive beundret, have status og meget mere.


Frygten for at vise sit sande jeg


Disse tankekonstruktioner, som vi ofte tror, at andre lægger på os, er i virkeligheden vores egne tanker. De er vores forsøg på at beskytte os selv og undgå sårbarhed. Det er som et skjold, der drives af frygten for at være for meget, frygten for at blive dømt, frygten for at miste autoritet eller frygten for at skille sig ud. Vi placerer disse filtre over os selv i et forsøg på at præsentere os selv, som vi ønsker, at andre skal opfatte os. Du kan tænke på det som "Instagram for ledere." Det er de kunstfærdigt konstruerede glansbilleder, vi viser verden, og så er der de sande billeder, som vi holder tilbage, fordi vi tror, at de kan skade os.


Gennemskuet af medarbejderne


Vi begår dog en stor fejl, hvis vi tror, at vores medarbejdere ikke kan gennemskue dette med tiden. Hvad de ser, er en leder uden autenticitet, en leder, der har mistet forbindelsen til sin kerne og sine værdier. Medarbejdere har en naturlig intuition og radar for ægthed, og når de fornemmer, at deres leder måske spiller en rolle, kan det have negative konsekvenser for arbejdsmiljøet og organisationen som helhed. Blændværk kan måske virke på kort sigt, men på lang sigt skaber det usikkerhed og tvivl om, hvem du egentlig er.


Autentisk energi


Når vi omfavner vores behov for at være os selv, tapper vi ind i noget meningsfuldt. Vi forbinder os med vores menneskelige kompetencer og den kernepersonlighed, vi er født med. Dette giver os en fantastisk energi. Når vi virkelig er os selv, opstår frygtløshed og en følelse af uovervindelighed. At omfavne vores usikkerheder og udfordre vores komfortzone giver naturligt følelsen af mod. Det er bemærkelsesværdigt, at mennesker foretrækker at arbejde for ledere, der ikke er bange for fejl, ledere, der tør være ærlige og står stærkt i deres kerne. Disse ledere er troværdige, energiskabende og vi ved, at de har vores ryg.


Drop Instagram-versionen af dig selv


At være autentisk som leder handler om at være ærlig og åben, selv når det er svært. Det handler om at indrømme fejl, vise sårbarhed og være det menneske, du virkelig er.

I en verden fyldt med forventninger og krav er det fristende at skabe en kunstig facade for at tilpasse sig. Men som ledere skal vi huske, at vores ægthed og vores sande jeg, uanset hvor skævt eller mærkeligt du måtte føle det er, udgør vores styrke. Ægthed bygger tillid, skaber en sund arbejdskultur og fremmer engagement og kreativitet. Når vi er autentiske, viser vi, at vi forstår og accepterer os selv, hvilket gør det så meget lettere at forstå og støtte vores medarbejdere. Så her er en skål for ikke kun at vise vores Instagram-versioner af os selv som ledere, men også for at dele vores virkelige billeder, uanset hvor plettede, ufuldkomne og unikke de måtte være.


Er du nysgerrig på nogle af de leder-kvaliteter, som ofte ikke får det fortjente rampelys, så læs med her: Hvem er du, når titlen skrælles væk? (milleschou.com)


Comments


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page