top of page

Vejen til leder-selvværd går gennem selvfølelse.

Selvtillidens begrænsninger

Hvis man som leder har været drevet af selvtillid gennem sin karriere, er der ofte to situationer, der får en til at overveje, om det er den eneste (og bedste) måde at være leder på. Den første situation er den succesfulde leder, som har sat sig mål og forfulgt dem benhårdt. Tanken har været, at når man har nået målene, vil der være tid til at tænke mere på sig selv. Enten sker der det, at det føles som en forløsning at nå målet, hvilket skaber et overskud til at begynde at se indad, fordi man langt om længe føler sig god nok og har bevist det, man skulle. Eller så sker der det, at målet nås, men følelsen af "var det bare det?" sniger sig ind. Målopnåelsen gav ikke mere glæde eller tilfredshed. At nå målet gjorde ikke, at det hele gav den mening, man søgte.


Behovet for forandring mærkes

Begge situationer fører til, at man føler behov for noget andet og bliver villig til at kigge efter en anden vej, en vej som giver mere mening, bedre relationer og bestemt også fantastiske resultater. Men vejen er at kigge indad, at lære sig selv bedre at kende for at blive bedre til at forstå andre.


Fra selvtillid til selvfølelse og selvværd

Som nævnt i sidste uges blogindlæg, drejer selvtillid sig om at føle sig dygtig inden for specifikke områder. At man er god til noget. Fokus er på det, man kan. I dette blogindlæg stiller vi skarpt på selvværd - at man er god nok. Fokus er på den, man er. Og vi kigger på selvfølelse, som er første skridt, inden man kan arbejde med sit selvværd.


Hvad er selvværd?

Selvværd er mere komplekst end selvtillid. Det handler om at erkende sin egen værdi og føle sig som et menneske, der fortjener kærlighed og respekt. At være 100% accepteret for, hvem man er. Gentagne afvisninger eller fiaskoer i både barndommen og voksenlivet kan få os til at tvivle på vores værd. Er jeg god nok? Burde jeg være bedre? Afvisning er svært at håndtere for alle, og derfor har vi en tendens til at udvikle en ubevidst skyldfølelse og tro, at vi ikke er gode nok eller ikke lige så gode som andre. Hvis man har et højt selvværd, vil man føle sig i balance og hvile i sig selv.


Betydningen af selvfølelse

Der er dog et begreb, som er rigtig vigtigt at kende for at kunne arbejde med sit selvværd. Begrebet er selvfølelse. Selvfølelse er placeret et sted mellem selvtillid og selvværd og handler om at være i kontakt med sig selv og det, der er vigtigt for én.



Selvfølelse er evnen til at mærke dine følelser som vrede, glæde, sorg eller frygt. Det er at kunne mærke, hvad der er vigtigt for en selv, og at have en god opmærksomhed på ens egne følelser og behov. Mange af os har en veludviklet selvfølelse, da vi ofte har lært ikke at anerkende vores følelser. Vores vredesudbrud er blevet irettesat, vi har fået at vide, at vi skulle falde ned, hvis vi dansede rundt af begejstring. I vores barndom har det været naturligt at lægge en dæmper på vores følelser, så de var acceptable for andre. Vi har lært selvkontrol. Vi har fået at vide, at vi skulle tage en tude kiks, klemme ballerne sammen og tage os sammen, når følelserne har overmandet os. Følelsernes yderkanter har altid været uønskede. Og når følelserne har vist sig, er vi blevet isoleret (sat på værelset) eller skældt ud. For det er ikke nemt for andre at håndtere følelsesudbrud, og så er det nemmere at undertrykke dem. Problemet er, at hvis man ikke kan føle sorg eller vrede, kan man heller ikke føle ægte glæde. Følelser hænger sammen, og der skal være plads til dem alle. Men vi er vældig godt trænede i at holde dem i skak.


Selvfølelse og empati

Selvfølelse er dog ikke kun det at have evnen til at mærke og forstå sig selv, det er bestemt også, hvordan man følelsesmæssigt forholder sig til det, man opdager om sig selv. På godt og ondt. Hvor selvtillid er styret af det ydre, så udvikles selvfølelse primært gennem en indre proces, men påvirkes også af omgivelserne. Selvfølelse er tæt forbundet med empati, altså evnen til at sætte sig i andres sted. Efterhånden som selvfølelsen udvikles, øges også evnen til empati. For at kunne være empatisk overfor andre, er det nødvendigt først at kunne mærke og forstå sig selv.


Lidt interessant er det, at selvværd, selvtillid og selvfølelse alle hænger tæt sammen med autenticitet. For autenticitet opstår, når vi samstemmer vores tanker, værdier, følelser og handlinger.


Hvorfor arbejde med selvværd?

Hvorfor er det egentlig vigtigt som leder at arbejde med sit selvværd? Der er flere grunde. Den første handler om relationen til andre. Man kan ikke være leder alene. Hvis ikke der er medarbejdere involveret, så er man ikke leder. Og samarbejdet i en gruppe udspringer i høj grad af tillid. Hvis din ledelsestilgang er baseret på selvtillid, vil du ofte komme til at skygge for de andre, og den sårbarhed, der skal til for at bygge tillid, vil ikke blive opfattet af dem, du arbejder sammen med. Du vil ikke blive oplevet som autentisk eller som et helt menneske, som lige som alle andre kan snuble, falde og rejse sig igen.


Dynamikken mellem selvtillid, selvfølelse og selvværd er lidt skævvredet, for meget tyder på, at har man høj selvtillid, betyder det ikke, at man har højt selvværd. Arbejder man med sin selvfølelse så får man naturligt højere selvværd. Men vigtigst, så vil højt selvværd, næsten altid også give høj selvtillid.


Den indsigtfulde leder

At arbejde med sin selvfølelse er afgørende for at opnå bedre selvværd og derigennem blive en mere indsigtsfuld leder. Selvfølelse handler om at være i kontakt med sig selv og sine følelser, og denne forbindelse er fundamentet for at kunne erkende og acceptere sin egen værdi. Når vi forstår og værdsætter vores egne følelser, kan vi opbygge et stærkt selvværd, der ikke blot er baseret på ydre præstationer, men på en mere dyb indre accept.


For en leder er denne proces essentiel. En leder, der er i stand til at mærke og forstå sig selv, vil også være bedre i stand til at forstå og have empati med andre med andre. Dette skaber et miljø baseret på tillid og ægte forbindelser, hvor både lederen og medarbejderne kan trives.


Hvis du som leder ønsker at investere i dig selv, vil det derfor give den største effekt at arbejde på at forstå dine egne følelser og udvikle din empati. Dette vil føre til en øget accept af dit eget værd og skabe en naturlig selvtillid. Denne tilgang vil ikke kun forbedre dit selvværd, men også styrke dine relationer og resultater som leder. At arbejde med sin selvfølelse er vejen til at blive en mere indsigtsfuld og autentisk leder, der kan skabe varige og meningsfulde forbindelser med sine medarbejdere.


Hvis ikke du fik læst første del af dette indlæg, hvor vi kigger ind i de gode og knap så gode sider af selvtillid, så se det her: Fra selvtillid til selvværd: fremtidens leder forener deres styrker (milleschou.com)



Comments


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page