top of page

Virksomhedskultur = virksomhedens immunforsvar?

Hvad nu, hvis vi så på virksomhedskultur som virksomhedens immunforsvar?


Bær over med mig – nogle gange tager min hjerne en lille sidevej. Men faktisk er tanken om at betragte virksomhedskultur som virksomhedens immunforsvar ret sjov og giver god mening, når man tænker over det.


Vi ved alle, at vi skal passe på vores eget immunforsvar. Vi skal spise sundt, få nok vitaminer, sove 8 timer og desværre også begrænse indtaget af rødvin. Vi får dårlig samvittighed, når vi falder i grøften og finder os selv med munden fuld af cheeseburger eller den store pose dele-slik. 


vitaminpiller på skeer
Trænger din virksomhed til en vitaminpille?

Det er almindeligt kendt, at et dårligt immunforsvar fører til symptomer som snue, træthed og at man fanger hver virus i omløb. Og det er faktisk ikke så forskelligt fra virksomheders immunforsvar, der ikke fungerer korrekt. En dårlig virksomhedskultur har også sine symptomer: medarbejderflugt, sygemeldinger, stress og mistrivsel.


Men når det gælder virksomhedskultur, synes mange ledere at være berøringsangste. Måske skyldes det kompleksiteten af kulturbegrebet eller frygten for at ændre noget, der allerede eksisterer. Uanset årsagen er virksomhedskulturen afgørende for organisationens trivsel og præstationer. Hvis vi ser på den som virksomhedens immunforsvar, giver det mening at passe godt på den.


Men hvad kan en virksomhed gøre for at styrke deres immunforsvar?


Kulturel vaccination: Forestil dig at indføre en kulturel vaccination for nye medarbejdere, hvor de får en dosis af virksomhedens værdier og forventninger. Dette kan hjælpe med at opbygge en stærkere immunitet mod kulturelle udfordringer og konflikter.


Undgå virus: Virus, i form af sladder og bagtaleri, er ødelæggende for virksomhedskulturen og medarbejdertrivslen. Det skal ikke accepteres på en arbejdsplads, selvom det desværre sker på mange arbejdspladser. Se på det som en virus og tal åbent om det. 


Identificer og håndter toxiner: Alle kan pege på dem, der skaber et giftigt miljø på arbejdspladsen. Fokuser på dem, der starter det. I min optik er det en mere vægtig grund til fyring end manglende faglig dygtighed.


Kulturel "Sundhedscheck": Indfør regelmæssige kulturelle sundhedstjek for virksomheden. Lever vi efter vores værdier? Er der områder, hvor det halter? Inddrag medarbejderne i vurderingen af kulturens styrke og få forslag til forbedringer.


Og hvis I ikke har en klar virksomhedskultur, eller hvis den eksisterende ikke lever op til noget som helst som giver værdi, er opgaven at definere jeres helt egen Vitamin K - en Kultur-vitamin. Find ingredienserne i jeres kultur, lav opskriften og skab jeres egen vitaminpille, der kan fordeles til alle i virksomheden. 


Comments


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page